poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tiramisu po polsku

Składniki

1,5 paczki biszkoptów (okrągłych lub podłużnych-jak kto woli)
500 g mielonego twarogu półtłustego ( Zielona Łąka lub OSM Kosów Lacki)
1 niepełna szklanka cukru pudru
2/3 kostki masła śmietankowego (polecam OSM Kosów Lacki)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cappuccino
3 łyżeczka kakao
zapach migdałowy
1,5 kieliszka czystej wódki



Przygotowanie

Zaparzyć mocną kawę, pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować z margaryną i cukrem, podzielić na 3 części. Jedną wymieszać z kilkoma kroplami zapachu, drugą z kawą cappuccino, trzecią z 1 łyżeczką kakao. Zimną kawę wymieszać z alkoholem. Część biszkoptów nasączyć kawą i ułożyć na dnie keksówki. Na biszkopty wyłożyć pierwszą masę, nasączyć i ułożyć drugą część biszkoptów, znów masę, biszkopty i masę. Wierzch posypać pozostałym kakao lub wiórkami czekolady.
 
Deser jest tańszą wersją tiramisu z mascarpone, jednak myślę, że w ten sam sposób można zrobić tiramisu z tym właśnie serkiem. Wtedy urozmaiceniem będą trzy różne smaki serka.

Bardzo przepraszam za słabą jakość zdjęcia, zmienię je najszybciej, jak to będzie możliwe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz