poniedziałek, 9 kwietnia 2012

kluski kładzione serowe

Składniki

  0,5kg twarogu chudego
  15 dkg gotowanych ziemniaków
  6dkg margaryny lub masła roślinnego
  2 jajka
  3łyżki mąki
  1 łyżka tartej bułki
  sól,pieprz- do smaku



Przygotowanie

 
  Ser zemleć w maszynce wraz z ugotowanymi i ostudzonymi ziemniakami.Utrzeć żółtka z 2 dkg margaryny a białka lekko ubić.Żółtka i białka połączyć ze zmieloną masą, przesypać mąką i dokładnie wymieszać. do osolonej i spokojnie gotującej się wody kłaść łyżką nieduże kluski.Po ugotowaniu odcedzić i polać tłuszczem ze zrumienioną tartą bułką.
                                   Klusek nie można odgrzewać.  SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz