piątek, 27 kwietnia 2012

Ciasto miodowe w oryginale ciepnięte

Składniki

* 5 jajek,
* pół szklanki cukru jasnobrązowego (ale od biedy może być zwykły biały),
* 3 czubate łyżki prawdziwego miodu,
* płaska łyżeczka sody,
* 1,5 szklanki mąki,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 160 - 180 g miękkiego masła.
* około 200 g zwykłej kwaśnej śmietany może być 18%.

+ blacha do pieczenia (ta którą kupuje się w zestawie z piekarnikiem),
+ papier do pieczenia.







Przygotowanie

1. Masło utrzeć, jajka ubić z cukrem, a następnie połączyć z masłem. Dodać przesianą mąkę z cynamonem.
2. Miód lekko podgrzać, wymieszać z sodą, musi się spienić, dodać do reszty ciasta.
3. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
4. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
5. Wyjąć i jeszcze gorące posmarować śmietaną. Zwinąć jak roladę. Gotowe!

Jeżeli ktoś obawia się rolowania to może zwyczajnie pokroić ciasto na 3 równej wielkości placki i przełożyć śmietaną, albo kremem.

Ciasto nie jest ciężkie, takie trochę babkowate.

Przepis autorstwa lidqui, nieco zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz