wtorek, 1 maja 2012

Sałatka ze śledziem w lekkim sosie musztardowym

Składniki

200 g filetów śledziowych w oleju ( 5 płatów )
1/2 średniego pora
3 ogórki kiszone lub konserwowe
1 jabłko
pieprz do smaku

sos:
110 g jogurtu naturalnego
100 g śmietany 18 %
1,5 łyżki musztardy
1 łyżeczka cukru



Przygotowanie

Filety śledziowe odsączamy z oleju.
Por, ogórek, jabłko - kroimy dość drobno w kostkę.
Lekko pieprzymy i mieszając łączymy wszystkie składniki.
Filety śledziowe kroimy w większą kostkę, dodajemy do sałatki i mieszamy.

Składniki na sos łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia.

Powstały sos wylewamy na pokrojone składniki i mieszamy.

Odstawiamy do lodówki na 2 godz. lub jeszcze lepiej podajemy na dzień następny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz