sobota, 5 maja 2012

Ogórki - z pieprzem

Składniki

3 kg ogórków zielonych

4 duże cebule

2,5 łyżki soli (może być więcej)

2 łyżeczki gorczycy

2 łyżki mielonego pieprzu

2,5 łyżki mielonej słodkiej papryki

2 łyżeczki curry

2 szklanki octu 10%

3/4 - 1 szklanka cukru

2,5 szklanki wody






Przygotowanie

1. Ogórki ze skórką kroimy w plasterki, a cebulę w pióra :)

2. Wrzucamy wszystko do misy i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy, żeby odpłynęła z nich woda, którą później wylewamy.

3. Gotujemy zalewę z wody, octu i cukru.

4. Jak odlaliśmy wodę z ogórków i cebuli, dodajemy resztę przypraw i mieszamy. (pieprz, papryka, curry, gorczyca)




5. Wkładamy sałatkę do słoików-rękoma lub łyżką i zalewamy ostudzoną zalewą.

6. Zakręcamy i pasteryzujemy 8-10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz