czwartek, 10 maja 2012

Szynka w coca-coli wg Blondii

Składniki

2 kg szynka peklowana
1 obrana i przepołowiona cebula
2 litrowa coca-cola ( ale nie dietetyczna!)
1 czubata łyżka miodu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cukru trzcinowego
garść goździków





Przygotowanie

Umieścić szynkę w garnku skórką do dołu, dodać cebulę i zalać coca-colą.Zagotować, zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką ,ale nie całkiem szczelnie i gotować ok.2 i 1/2 godz.
Po tym czasie szynkę wyjąć z garnka, lekko przestudzić, usunąć skórkę pozostawiając cienką warstwę tłuszczyku. Ponacinać w ukośną kratkę wtykając w każdy romb goździk. Ostrożnie posmarować miodem( uważać by goździki nie powypadały). Następnie delikatnie posmarować musztardą i posypać cukrem trzcinowym.
Rozgrzać piekarnik do 240st.C piec w wyłożonej folią brytwannie ok. 10-15 min. do czasu aż glazura sie przyrumieni i pojawią się pęcherzyki powietrza.

Przepis pochodzi z książki Nigella Gryzie, jest wypróbowany - gorąco polecam.

Ps. aby otrzymać szynkę peklowaną należy surową szynkę natrzeć solą peklowaną i zostawić w lodówce na min. 24 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz