czwartek, 3 maja 2012

Schaboszczak ulubiony

Składniki

4 kotlety schabowe
 2 jaja
 4 łyżeczki musztardy ostrej  / wg smaku /
 2 łyżki mleka
 2 łyżki oliwy
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia



Przygotowanie

Kotlety opłukać,odsączyć i rozbić z obu stron tłuczkiem.
 Grubość jaką chcemy.
 Każdy kotlet posmarować cienko oliwą z obu stron. Odstawić.

 Jaja roztrzepać widelcem dodać mleko , musztardę
 i dobrze rozbełtać na jednolitą masę.

 Przygotowane kotlety obtaczać w bułce tartej następnie maczać
 w  masie jajecznej i znów w bułce tartej delikatnie dociskając.
 
 Tak przygotowane kotlety smażyć na głębszym tłuszczu .
 Może być oliwa lub smalec wg własnego smaku.

 Należy pamiętać,że najpierw  z jednej strony smażymy szybko  na  ostrzejszym ogniu a po przełożeniu , drugą stroną dopiekamy na mniejszym - dłużej.
 


                                                     Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz