czwartek, 24 maja 2012

gołąbki w sosie pomidorowym - pyszne

Składniki


- kapusta włoska (może być zwykła)
- 650g mięsa mielonego
- 100g ryżu
- 100g kaszy jęczmiennej
- jajko
- cebula
- pieprz, sól, magi
- 1 koncentrat pomidorowy (ok. 190g)

SOS POMIDOROWY:
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1 litrze wrzącej wody
- odrobinę śmietany, wody i mąki
- przyprawa "Kucharek"
- ketchup
- olej do podsmażenia


 


 





Przygotowanie

- Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i ugotować.
W mniejszym garnku ugotować torebkę ryżu i torebkę kaszy.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i doprawić solą, pieprzem, magi  - dokładnie wymieszać. Do mięsa dodać ugorowany ryż, kaszę i łyżkę koncentratu pomidorowego - jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Ugotowaną kapustę podzielić na liście, na każdym ułożyć owalny klops z masy mięsnej i zawijać - formując gołąbki.
Dno dużego garnka wyłożyć ugotowanymi liśćmi kapusty, na liściach ściśle ułożyć gołąbki i zalać je 700ml przygotowanego rosołu. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
W mniejszym garnuszku ugotować sos: 300ml rosołu wymieszać z pozostałym koncentratem pomidorowym, doprawiś magi i przyprawą "Kucharek", a następnie zagęścić wodą wymieszaną ze śmietaną i mąką - gotować, ciągle mieszając.
Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 2 łyżki oleju i rozłożyć ugotowane gołąbki - polać je częścią sosu i ketchupem - podsmażać na wolnym ogniu.

Gotowe gołąbki rozłożyć na talerzu, polać według uznania sosem pomidorowym i ketchupem :)

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz