wtorek, 22 maja 2012

Gulasz węgierski wspaniały

Składniki

25dag wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę
1łyżka stołowa oleju
1cebula średniej wielkości, polrojona
2 duże ząbki czosnku drobno posiekanego
2łyżki stołowe słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1/4 kminku zależnie od gustu
2 ziemniaki średniej wielkości, umyte, obrane i pokrojone w kostkę
1mała zielona papryka,oczyszczona z nasion i posiekana
2 małe pomidory,obrane,pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki
10dag zacierek



Przygotowanie

W głębokim garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.Wymieszać z czosnkiem i papryką w proszku,a wrazie potrzeby dolać trochę wody,by zapobiec przypaleniu.Następnie dodać wołowinę,sól i dobrze wymieszać.Dusić pod przykryciem.Od czasu do czasu zamieszać.Wodą podlewać tylko wtedy,gdy potrawie grozi przypalenie.Można dosypać kminek.Gdy wołowina jest już miękka dodać zieloną paprykę,pomidory i dwa litry wody.Zagotować, a następnie dusić przez 15 min.Dorzucić ziemniaki i trzymać na wolnym ogniu, aż będą miękkie 10-15min.Doprawić do smaku solą.Gulasz podawać gorący, z oddzielnie przygotowanymi zacierkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz