poniedziałek, 28 maja 2012

Jogurtowy torcik z owocami

Składniki




Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej (jeśli jaja są bardzo duże 5 łyżek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
jogurt naturalny - 500g
owoce

Na wierzch:
owoce
galaretka owocowa



Przygotowanie

Pieczemy biszkopt ( z tego przepisu lub ze swojego-muszę przyznać,, że ten wyszedł mi dość cienki, ale miałam też większą tortownicę -26 cm).
Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Następnie po jednym żółtku.
Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Piec ok 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt jeszcze ciepły przekroić na dwie części.
Tortownicę polecałabym 22-24cm.

Jogurt podzielić na III części.

Przełożenie:
biszkopt  I część jogurtu owoce  II część jogurtu  biszkopt
III część jogurtu  owoce  tężejąca galaretka

       
   
Przepis przypomina trochę przepis aintno1 na "biszkopt z truskawkami trochę inny".




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz