środa, 16 maja 2012

Bawole oczy wersja mix

Składniki



Ciasto kruche

50 dag mąki
4 żółtka
20 dag masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na piankę:

1/2 l śmietany kremówki
1 galaretka (agrestowa, cytrynowa lub wiśniowa - ma być kwaśna)

Dodatki:

okrągłe biszkopty
płatki migdałowe (ewentualnie rodzynki, orzechy)
słoiczek kwaśnego dżemu (z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe (niekoniecznie)

Poncz:

1,5 szklanki przegotowanej letniej wody
sok z jednej małej cytryny
1 łyżeczka cukru



Przygotowanie

Robimy ciasto kruche : mąkę wymieszać z masłem, cukrem, żółtkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszą rozwałkować i ułożyć w blaszce.
Do drugiej dodać kakao, sodę i zagnieść.
Jasne ciasto w blaszce posmarować dżemem.
Z ciemnego ciasta uformować małe kulki. Do środka każdej włożyć bakalie.
Kulki ułożyć na jasnym cieście z dżemem jedna obok drugiej.



Piec ok. 20 minut w 160- 170 stopniach.
Polecam piec to ciasto w blaszce 24 x 30 ponieważ ja zrobiłam je w większej (25x40) i zabrakło mi ciemnego ciasta na kulki.



Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Robimy piankę galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody.
Śmietanę kremówkę ubić i dodać tężejącą galaretkę.
Piankę wyłozyć na ciasto i wstawić do lodówki na parę minut ażeby masa stężała.
Na piance ułożyć nasączone ponczem biszkopty.



Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami.

Ciasto bawole oczy mix - ponieważ jest to mix wszystkich znanych mi wersji tego ciasta (z tymi z WŻ włącznie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz