niedziela, 20 maja 2012

Placki z kurczakiem..

Składniki

Składniki marynaty:



sok z połówki cytryny
łyżeczka soli
łyżeczka tymianku
łyżka natki pietruszki
pół łyżeczki pieprzu

Składniki na ciasto:



szklanka wody
1 ½ szklanki mąki
pół łyżeczki soli
po łyżce tymianku, natki pietruszki
łyżeczka szczypiorku
jajko
łyżeczka sody




Przygotowanie

Delikatne w smaku placki z piersi kurczaka to idealny posiłek zarówno na obiad jak i na przyjęcie. Smakuje na ciepło i na zimno.

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: dla 4 osób

Wykonanie:

Kurczak opłukać, oczyścić z chrząstek i kości. Następnie pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią kurczaka. Wstawić do lodówki.

Wymieszać w misce mikserem mąkę z wodą, dodać jajko. Miksować ok. 1 minuty. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, zioła oraz kawałki kurczaka dalej miksując.

Gotowe ciasto nakładamy dużą łyżką na rozgrzany tłuszcz. Formując  w okrągłe placuszki.

Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, tak aby kawałki mięsa w środku się usmażyły. Gotowe placuszki odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu.

Placki z piersi kurczaka znakomicie smakują z zielonymi sałatkami, z ryżem lub sosami. Najlepszym sosem do tych placków jest tatarski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz