środa, 30 maja 2012

Placki na śniadanie z syropem jagodowym

Składniki

Placki:
600 g mąki pszennej,
50 g proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka soli,
50 g cukru pudru

Syrop:
125 ml syropu klonowego,
200 g jagód



Przygotowanie

Placki:
Wszystkie te składniki wsypać do dużego pojemnika i wymieszać.
Mąki wystarczy na 4 porcje. 
1 porcja = około 15 malutkich placuszków.

Z pojemnika z mąką odsypac do miski innej :
1,5 szkl. mąki i dolac 1 szkl. mleka, 1 jajko i 1 łyżkę masła roztopionego.
To wszystko wymieszac.
Rozgrzać dobrze patelnie (bez tłuszczu) i wylewać małe placuszki. Smażyć po 1 minucie z każdej stronie.

Syrop:
Syrop klonowy podgrzewać razem z jagodami. Pod wpływem ciepła jagody pękają i powstaje syrop.Polewać nim placki.

Smacznego


Te placuszki sa przepyszne i dzieci je uwielbiaja. Ja podaje je tez z dżemem i bitą śmietaną. Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz