sobota, 5 maja 2012

Sos pomidorowy na zimę

Składniki

Na 3 litry sosu:
3 kg przecieru pomidorowego,0,1 l octu 5%,15 dag cukru,5 dag pietruszki (korzeń),5 dag selera,2 dag sli,1 dag czosnku,0,1 - 0,2 dag mielonego pieprzu,6 - 8 szt goździków,1/2 gałki muszkatołowej.składniki do przecieru pomidorowego:
pomidory,sól,cukier,
ocet,
cebula,czosnek,goździki,pieprz. (wszystkie składniki  do smaku..)




Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu połączyć, gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania sosu o gęstej konsystencji.
Gorący sos rozlewać do małych słoików (wcześniej dokładnie wyparzonych i wyprażonych w piekarniku).
Pasteryzować przez 10 - 15 minut w temperaturze 95 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz