poniedziałek, 28 maja 2012

Koreczki z szynki z dipem buraczkowym

Składniki

Przepis na 8 koreczków:
7 plastrów szynki gotowanej (o okrągłym kształcie) dobrze osuszonej z ewentualnej wilgoci
2 kromki ciemnego chleba

Dekoracje:
6 oliwek zielonych nadziewanych papryką
paseczki marynowanej papryki żółtej i czerwonej
pieprz kolorowy, natka pietruszki
wykałaczki

Pasta serowo-chrzanowa:
60 g twarogu półtłustego
1 żółtko ugotowane
1 duża łyżka chrzanu ze słoiczka
sól i biały pieprz do smaku

Pasta serowo-paprykowa:
60 g twarogu półtłustego królewski
2 średnie plastry czerwonej marynowanej papryki(obranej ze skórki i drobno pokrojonej)
15 g serka topionego śmietankowego
sól i pieprz cayenne do smaku

Dip buraczkowy:
200 g tartych buraczków marynowanych (wiórka)
4 łyżki jogurtu (10%)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i roztarte z pół łyżeczki soli
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

"Gdy koreczków tych skosztujesz,w mig się w nich rozsmakujesz"...
..."Pasty z serkiem prosto z Sierpc trafią szybko do waszych serc"...
..."A czosneczek z buraczkami doda zdrówka i witamin"

Przygotowania do wykonania koreczków:
1) Składniki dipu buraczkowego wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i wstawić na godzinę do lodówki do wymieszania się smaków.
2) Składniki pasty chrzanowej rozetrzeć widelcem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem białym
3) Składniki pasty paprykowej (oprócz papryki marynowanej) rozetrzeć na jednolitą masę, po czym dodać pokrojoną paprykę marynowaną, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
4) Kromki chleba okroić ze skórki i powykrawać trójkąciki, posmarować pastą paprykową i ułożyć na wierzchu po gałązce natki pietruszki.

Wykonanie:
Plastry szynki smarować na przemian pastami serowymi i składać jak tort. Dobrze docisnąć uzyskany "torcik", po czym przekroić na pół i na koniec na trójkątne ćwiartki (w sumie 8 ćwiatrek). Trójkąciki szynkowe ułożyć na trójkącikach z chleba, powbijać w środek wykałaczki. Dół smarować pastą chrzanową i obtaczać w świeżo zmielonym kolorowym pieprzu. Na koniec na wierzch koreczków powbijać oliwki lub paseczki papryki marynowanej owinięte wokół połówek oliwek.
Podawać z dipem buraczkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz