czwartek, 31 maja 2012

Konfitury z agrestu

Składniki

6 szklanek mało dojrzałego agrestu - czerwonego lub zielonego
20 liści wiśni,
7 szklanek cukru,
2 szklanki zimnej wody.



Przygotowanie

Agrest przebrać, opłukać, osączyć odciąć ogonki, owoce naciąć z boku i wydrylować wykałaczką.
Liście wiśni dokładnie umyć, potem 15 z nich zalać w rondlu zimną wodą i zagotować. Wrzącym płynem zalać agrest. ostudzić i wstawić do lodówki na 8 - 10 godzin.
Następnie wyjąć owoce i liście, a płynem zalać w rondlu cukier i zagotować. Do wrzącego syropu wrzucić owoce i smażyć na małym ogniu 15 - 20 minut.
Na 2 - 3 minuty przed końcem smażenia dodać do agrestu pozostałe liście.
Gorące konfitury przekładać razem z liśćmi do wyparzonych słoików twist off i od razu zakręcać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz