poniedziałek, 28 maja 2012

Placek z kompotem wiśniowym

Składniki

Składniki na ciasto:
30dkg margaryny ,25 dkg mąki, 20dkg cukru pudru,
6 jajek, 1 łyżeczka proszku, 1 łyżeczka amoniaku,
1 cukier waniliowy,1 czubata łyżka kakao,pół szklanki
mielonych orzechów.
Składniki mas;
masa wiśniowa:
litrowy słoik kompotu z drylowanymi wiśniami,
2 galaretki wiśniowe.
masa z mleka zagęszczonego:
mleko zagęszczone niesłodzone (200 g),galaretka pomarańczowa,pól szklanki wody.





Przygotowanie

Margarynę utrzeć (w makutrze) z cukrem, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkem i amoniakiem i ciągle ucierać
(ciasto będzie dosyć gęste).Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek, lekko mieszamy łyżką (teraz ciasto będzie rzadsze).Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 części.
Przygotowujemy 3 blaszki:blaszki należy wyścielić pergaminem pasmarowanym margaryną i posypanym bułką tartą.
Jasną część ciasta rozkładamy na jedną z blaszek i pieczemy.Do drugiej częsci ciasta dodajemy kakao i pieczemy. Do trzeciej części dodajemy orzechy i też pieczemy.
Kompot odlewamy od wiśni i zagotowujemy,wsypujem 2 galaretki.Po rozmieszaniu dodajemy wiśnie.Teżejącą mase wykładamy na placek orzechowy ,a na wyłożone wiśnie nakładamy placek jasny, lekko dociskamy .
Galaretke rozpuszczamy w pól szklanki wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mleko zagęszczone (musi być z lodówki) ubijamy tak jak białka , wlewamy po troszkę galaretkę ,ciągle ubijając.
Tężejącą masę wykładamy na jasny placek a na to nakładamy placek kakaowy(dociskamy).
Placek można polać polewą i posypać czekoladą.

Placki po upieczeniu będą twarde.
Placek najlepszy jest na następny dzień po zrobieniu.
Życzę udanych wypieków.  SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz