czwartek, 10 maja 2012

Słodki salceson

Składniki

3 duże wafle (andruty),
1/2 kostki masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao,
ok. 1/2 szklanki mleka,
1 szklanka wody,
1 galaretka owocowa,
1 i 1/2 łyzki żelatyny,
1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
2-3 paczki herbatników,
20 dag rodzynek lub wydrylowanych wiśni, orzechy laskowe lub włoskie albo migdały, ewentualnie skórka pomarańczowa.



Przygotowanie

Zagotować: masło, cukier, kakao i mleko. Zdjąć z gazu po zagotowaniu i ostudzić. W osobnym naczyniu rozpuścić w wodzie galaretkę (wg przepisu na opakowaniu), żelatynę i kwasek cytrynowy. Obie masy po wystudzeniu wymieszać ze sobą i połączyć z bakaliami oraz pokruszonymi herbatnikami. Wafle przełożyć wilgotnymi ścierkami. Jak wafle będą miękkie, wyjąć ścierki. Na pierwszy wafel nałożyc połowę masy, na wierzch następny wafel i resztę masy, no i jeszcze raz wafel. Zwinąć wafle z masą (jak roladę) i owinąć folią aluminiową. Włożyć do lodówki na jakiś czas. Kroić w plastry. Można też zamrozić cały salceson (w folii ) w zamrażalniku - potem pokroić w plastry i jeść jak deser lodowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz