środa, 30 listopada 2011

Zupa zalewajka z żurku wg Różyczki

Składniki


kiełbasa jałowcowa 40 dkg
1 cebula
6 dużych ziemniaków
żurek w butelce (kiszony)
1 marchew
seler 1/4 szt
por 1/2 szt
pietruszka 1 szt
czosnek 1 ząbek
śmietana 18% kwaśna 200 gram
listek laurowy
koperek zielony posiekany
sól
pieprz
przyprawa Jarzynka 1 łyżka




Przygotowanie

Kiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę.
Zalać 2 litrami wody, gotować10 min.
Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, czosnek, jarzynkę, obrane, pokrajane ziemniaki.
Gotować wszystko do miękkości.
Zalać żurkiem, gotować jeszcze 5 min, zaprawić śmietaną i posypać koperkiem.

Smacznego.

Polecam,bardzo smaczna i szybka zupa.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz