wtorek, 15 listopada 2011

Babka piaskowa 41

Składniki

4 jajka
20 dkg cukru
20 dkg mąki pszennej
20 dkg mąki ziemniaczanej
25 dkg margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao



Przygotowanie

Margarynę rozpuścić w garnku na małym gazie, ostudzić
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać roztopioną margarynę. 2/3 masy wlać do wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem keksówki. Do reszty ciasta dodać kakao wymieszać. łyżką kłaść na wierzch ciasta kupki ciemnego ciasta. Piec około 50 min.

Babka jest naprawdę przepyszna, wilgotna i ma tę zaletę że zawsze wychodzi i jej przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Ubiegłej Wielkanocy taką babkę upiekłam w formie "do babki" była prawdziwą ozdobą stołu - niestety jako pierwsza z niego znikneła.
Polecam wszystkim i życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz