sobota, 12 listopada 2011

Pieczeń reńska na kwaśno

Składniki

1 cebula,
1 łyżka jagód jałowca,
kilka goździków,
1 liść laurowy,
1/8 l octu,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1 kg wołowiny,
50 g rodzynek,
4 łyżki czerwonego wina,
75 g piernika,
50 g chudego boczku,
1 łyżka ciemnej zasmażki do sosów, (ew. 1 szczypta cukru).



Przygotowanie

Obrać cebulę, pokroić w niezbyt małą kostkę, wraz z liściem laurowym, jałowcem, goździkami, octem, solą, pieprzem i 1 filiżanką wody wrzucić do garnka. Umyć mięso, włożyć do garnka z marynatą, wstawić na noc do lodówki (najlepiej na całe dwa dni). Marynatę następnie przelać przez sito, wlać do garnka z 1/4 l wody. Włożyć mięso, przykryć i dusić około 1 1/2 godziny na małym ogniu, w zależności od gatunku mięsa może to również trwać dłużej. Umyć rodzynki, namoczyć w winie. Piernik rozkruszyć i razem z rodzynkami i winem dodać do pieczeni. Nadal dusić, aż mięso zupełnie zmięknie - może to trwać 30-60 minut. Następnie mięso wyjąć, ustawić w ciepłym miejscu, sos zagęścić zasmażką przyprawić solą, pieprzem i według uznania, szczyptą cukru. Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na rozgrzanej patelni, wrzucić do sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz