piątek, 4 listopada 2011

Ryż z selerem naciowym i kurczakiem

Składniki

200 g surowego długoziarnistego ryżu
2 piersi z kurczaka (ok. 450 g)
1 łyżka przyprawy gyros lub curry
1 papryka czerwona (250 g)
5 łodyg selera naciowego
2 średnie cebule (150 g)
olej do smażenia



Przygotowanie


Ryż gotujemy na sypko.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę o bokach ok. 1,5 cm. Obtaczamy w przyprawach i smażymy na złoto. Paprykę kroimy w drobną kostkę, selera w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki.

W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulą, aż się zeszkli. Dodajemy do niej paprykę. Kiedy trochę zmięknie, dodajemy selera i wszystko dusimy, aż warzywa będą miękkie.

Nastepnie łączymy z usmażonym kurczakiem i ugotowanym ryżem, podlewamy niewielką ilością wody, mieszamy.

Danie jest najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się połączą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz