wtorek, 29 listopada 2011

Sandacz w jabłkowym sosie

Składniki

6 filetów z sandacza, sól, pieprz, mąka krupczatka do panierowania, olej i masło(pół na pół)do smazenia
SOS:
szkl.białego wytrawnego wina, 2 duże winne jabłka, 3 płaskie łyżki cukru, łyżka świeżego masła, skórka otarta z dużej cytryny, łżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta cynamonu



Przygotowanie

SOS:obrane jabłka zcieramy na tarce o duzych oczkach i odrazu wkladamy do rondelka z rozpuszczonym masłem, mieszamy, oprószamy cukrem i smażymy, często mieszając. Gdy sie zeszklą i nabiora zlotego kolorku po 4-5min łączymy je z winem, skórka z cytryny i cynamonem, zagotowujemy, doprawiamy so smaku sokiem z cytrynki lub szczypta cukru(sosik ma byc kwasny).Filety smazymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano z kazdej strony.Powinna byc zrumieniona a nie zpieczona.Gotową wykladamy na talerz i polewamy jabłkowym sosikiem.Podajemy goraca wtedy jest najsmaczniejsza!!!


Moja rodzinka zajadała sie ta pyszna rybka.Jest ona robiona na niecodzienny sposób!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz