czwartek, 10 listopada 2011

Krem z pomidorów

Składniki

3 puszki pomidorow bez skorek - tak zwana polpa
1 srednia cebula
2 zabki czosnku
lyzka oliwy z oliwek
peczek swiezej bazylii
2 lyżki oliwy z oliwek
pieprz
sol
lyżeczka octu basalmicznego
łyżeczka cukru
lyżka gęstej śmietamy
parmezan



Przygotowanie

Zawartość puszek przelać do garnka i zagotować na małym ogniu
Dodać jednocześnie pokrojoną cebule i czosnek
Wlać oliwe z oliwek
Wszytsko zagotować i gotować az cebula bedzie miekka.

Nastepnie wszytsko zmikować

Potem jeszcze gotować i dodać kapary, ocet balsamiczmy sol, pieprz doprawić pod swoje kupki smakowe,
Na sam koniec dodać drobno posiekaną bazylie - najlepiej jest dodac bazylie jakies 2 - 3 min przed podaniem - wtedy moim zdaniem jej aromat bedzie silniejszy a liśnie nie będą zbyt rozgotowane

Tak gotową zupę podać i przybrać kleksem smietany, dorodnymi liściami bazylii i posypać odrobiną parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz