sobota, 5 listopada 2011

Penne z rydzami w pomidorach

Składniki

Składniki:



rydze (lub inne grzyby leśne) - tutaj ilość zalezy od was czy lubicie wiecej czy mniej "grzybowy" sos - ja na 4 osoby miałam tak 25-30dag rydzy 
makaron penne - lub inny np. kokardy, wstązki
śmietana 18% - pól malego kubeczka
koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżeczki
czosnek - 2-3 ząbki
50ml wina wytrawnego czerwonego
cebula - 1 mała główka
masło
sól
pieprz




Przygotowanie

Przygotowanie:

Rydze opłukane i pokrojone na ćwairtki podsmażyć na maśle. Smażyc na wolnym ogniu by sie nie przypaliły, posolić troche i popieprzyc.

Jak juz będą lekko posmażone dodać posiekaną cebulę i podsmażać by cebulka sie ładnie zeszkliła i zmiękła.

Jak już cebulka będzie zeszkolan , wcisnąc 2-3 ząbki czosnku do grzubów i wymieszac z grzybami na małym ogniu. Mieszać chwilkę tak tylko aby czosnek "przeszedł" przez grzyby.

Podlać 50 ml czerwonego wina i ciagle mieszac aż wino odparuje

Zdjąć z ognia i dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidowowego. Wymieszać.

Dodać odrobinę wody tak aby przykryć grzyby, doprawić delikatnie sola i pieprzem.

Podgotować. Jeśli sos jest za rzadki można podbić mąką.

Po chwili dodać smietanę i pozwolić żeby całość się "obróciła".

 

Podawać z makaronem penne (lub innym wedle uznania) ugotowanym al dente.

Na wierzch zrobić małą "plamkę " ze śmietany i położyć listek świeżej bazylii .

 

SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz