wtorek, 29 listopada 2011

Ziemniaczane Kluseczki Wspomnienie z Dziecinstwa

Składniki

Kluseczki zrobione w ten sposob przyponinaja mi dziecinstwo. Moja SP. babcia czesto je robila a ja je wrecz uwielbialam. Mam nadzieje ze Wam tez posmakuja.
              



10 duzych ziemniakow (przepuscic przez sokowirowke lub zetrzec na tarce o malych otworach i dobrze odcisnac)
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki maki zwyklej
1 jajko
Sol i pieprz do smaku

 





Przygotowanie

> Sok ze startych ziemniakow odstawic na 10 minut i wylac plyn. Na dnie zostanie maczka z ziemniakow
> Miaz ziemniaczany mieszamy z makami, pozostala maczka ziemniaczana, jajkiem sola  i pieprzem. Masa musi byc dosc gesta nie lejaca (taka gesta papka)

              
> W duzym garnku zagotowac wode i posolic
> Mala lyzeczka nakladac mase ziemniaczana i wrzucac na wrzatek (tak jak kluski kladzione) az do wyczerpania calej masy
> Gotowac okolo 10 minut, odcedzic, przelac zimna woda i osaczyc z pozostalej wody
Podawac z gulaszem, skwarkami, boczkiem przesmazonym z cebulka lub mlekiem. Zalezy od gustu. Ja jak byłam mała jadlam je z mlekiem. Pyyycha!!!
              
Zycze smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz