piątek, 18 listopada 2011

Risotto z zielonym groszkiem i szynką

Składniki

1 cebula
200 g ryżu (ja używam 2 torebek, z któtych wysypuję zawartość)
mrożony zielony groszek (ok 1/3 opakowania)
20-30 dag szynki (najlepsza jest gotowana)
rosół z kostki (ok 0,5-0,75 litra)
tarty żółty ser do posypania
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i podsmażamy go około 2 minuty. Następnie wlewamy częśc rosołu, dodajemy mrożony groszek oraz szynkę pokrojoną w kosteczkę (taką mniej więcej wielkości ziarna groszku). Dusimy pod przykryciem dolewając po trochu rosół. Kiedy ryż będzie miękki (po około 20 minutach) danie jest gotowe. Wystarczy posypać startym serem i szamać ze smakiem :-).

Ja z lenistwa nie przygotowuję wcześniej rosołu, tylko na patelnię wlewam przegotowaną wodę i wrzucam kostkę rosołową :-). Mozna tez od razu wlać całą wodę i czekać, aż ryż ją wchłonie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz