czwartek, 17 listopada 2011

SUSHI Krab z Awokado

Składniki



1 op. paluszków krabowych
1 dojrzałe awokado
1 listek alg do sushi



Przygotowanie

Paluszki karabowe kroimy w poprzek na dwa kawałki, a następnie każdy wzdłuż.

Awokado musi być dojrzałe i miękkie (im awokado bardziej dojrzałe, tym bardzie jest miękkie). Kroimy je na pół, wyciągamy pestkę, a nastepnie obieramy ze skórki np. obieraczką do warzyw. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na plasterki (na przekroju trójkątne), a następnie na pół w poprzek.

Algi kroimy na pół, kładziemy "chropowatą" stroną do góry i za pomocą pędzelka zwilżamy wodą.

Na kwawałku awokado kładziemy ćwiartkę paluszka krabowego, z alg odcinamy paseczek o szerokości około 5 mm i owijamy wokół każdej porcji. Dzięki zwilżeniu algi robią się miękki i lepią siędo siebie.

Podajemy z sosem sojowym do maczania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz