wtorek, 1 listopada 2011

Sałatka z pomidorów i jajek - super do grilla

Składniki

4 dojrzałe duże pomidory,
2 ogórki kiszone,
15 cm ogórek świeży,
3-4 jajka ugotowane na twardo,
sałata lub pół małej kapusty pekińskiej,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie łyżka szczypiorku,
łyżka kwaśnej śmietany 18%,
łyżka majonezu Kieleckiego,
sól, cytryna



Przygotowanie

Sparzyć pomidorki, obrać ze skórki, pokroić na 8 części w półksięzyce. Jajka ugotować i przekroić każde jajko na 8 części. Ogórki pokroić w dużą kostkę. Ułożyć na dużym talerzu lub warstwami w przeźroczystej misce: liście sałaty porozrywane na 4 czesci lub pokrojoną kapustkę pekińską, pomidory, potem jajka a na górę ogórki. Sos: rozetrzeć czosnek z solą, dodać łyżkę śmietany,łyżkę majonezu, szczyptę cukru. Doprawić sokiem z cytryny. Sosem POLAĆ sałatkę. NIE mieszać sałatki z sosem. Sałatka jest kolorowa i super smakuje właśnie jak jest polana sosem a nie z nim wymieszana. Posypać szczypiorkiem.

Świetna do grilla !!!

Smacznego.

Sałatka jest zgodna z I fazą diety Montignaca - posiłek tłuszczowy, który można jeść z mięskiem z grilla :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz