Składniki
1 szklanka dall (zoltego grochu; polowki)
1 lyzeczka kurkumy
szczypta chili
1 zielona papryczka chili
1 srednia cebulka (najlepiej czerwona)
1 lyzeczka kminku
pol lyzeczki ziaren gorczycy (tych ciemnych)
1 duzy pomidor
szczypta cukru
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol do smaku
2 szklanki wody
Przygotowanie
do tej potrawy najlepiej uzyc szybkowaru, wtedy gotowanie grochu jest w tempie Speedy Gonzales!
Przeplukac groch, dodac kurkume, przekrojone na pol zielone chili, szczypte sproszkowanego czerwonego chili, pokrojony w kostke pomidor i koncentrat pomidorowy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 15 min/az wszystko bedzie miekkie. Mozna oczywiscie ugotowac wszystko w normalnym garnku pod przykryciem, tylko pamietac o tym, zeby para miala sie gdzie wydostac i zeby garnek byl odpowiednio duzy, zeby nam nie kipialo.
Absolutnie nie dodawac soli do grochu na tym etapie, bo nigdy nam sie to nie ugotuje! :)
Jak groch bedzie gotowy, pokroic na mala kostke cebulke.
W osobnym garnku podsmazyc na oleju kminek i gorczyce przez jakies pol minuty i dodac cebulke, posolic 1 czubata lyzeczka soli, az cebulka bedzie miekka /tylko nie przypalic, bo wszystko wyjdzie gorzkie/.
To garnka z cebulka, gorczyca i kminkiem dodac nasz groch i szczypte cukru. wymieszac razem.
wszystko ma konsystencje gestej papki.
doprawic do smaku sola.
Podawac z ryzem i jugurtem naturalnym.
Bardzo proste i sycace danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz