środa, 29 lutego 2012

Placek makowo-kokosowy

Składniki

Ciasto:
21 dkg suchego maku
21 dkg kokosu
21 dkg cukru
9 białek
1 płaska łyżeczka proszku lub amoniaku

Krem:
9 żółtek
6 łyżek cukru
1/2 l mleka
1 budyń cytrynowy /lub inny jasny/
dodatkowo 1 łyżka budyniu lub mąki pszennej lub ziemniaczanej
37,5 dkg masła
galaretka cytrynowa /na 1 szkl.wody/

2 paczki delicji
2 galaretki cytrynowe /na 3/4 l wody/
1 puszka ananasów
spirytus



Przygotowanie

Białka ubić, usztywnić cukrem, dodać mak, kokos, proszek. Ciasto wyłożyć na tortownicę /duża/ i piec ok. 45 min.






Żółtka i budyń utrzeć. Mleko i cukier zagotować, połączyć z żółtkami i ugotować krem. Masło utrzeć, dodać zimny krem, utrzreć, dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wody.

Na ciasto wyłożyć 1/2 masy, na to ananasy, znów 1/2 masy, na nią delicje moczone w spirytusie, na wierzch wylać 2 tężejące galaretki, rozpuszczone w 3/4 l wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz