wtorek, 28 lutego 2012

Bananowiec

Składniki


Upiec dwa biszkopty – jasny i kakaowy, oba z 4 lub 6 jajek.


 


Masa I:


½ litra mleka


4 żółtka


15 dag cukru


2 łyżki mąki ziemniaczanej


3 łyżki mąki pszennej


2 kostki masła (daję 1 masło roślinne 500g)


2 łyżki kakao


 


Masa II:


3 serki homogenizowane "Bieluch"


2 galaretki - smak dowolny


 


banany


inne dowolne owoce


2 dowolne galaretki





Przygotowanie

Masa I:

Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Mleko wlać do masy i ugotować budyń. Utrzeć dwie kostki masła (lub msło roślinne) i połączyć z kremem.

Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, do drugiej dodać  kakao.

 

Masa II:

Serki połączyć (zmiksować) z galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.

 

Przełożenie:

Na jasny biszkopt wykładamy masę kakaową.

W ciemnym biszkopcie wycinamy dziury kieliszkiem i kładziemy go na ciemną masę a do dziurek wkładamy kawałki banana.

Na to wylewamy masę serkową i układamy kółka z ciemnego biszkopta (te wycięte kieliszkiem), całość smarujemy białą masą.

Na masie układamy dowolne owoce (brzoskwinie, ananasy, winogrona, banany) i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami.


Uwagi:

Cały placek najlepiej jest robić w formie w której były pieczone biszkopty.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie, a smakuje tak jak wygląda :)

Podaję je jak torta, na talerzykach, ponieważ ze względu na dużą ilość mas nie jest na tyle stabilne, aby je postawić pokrojone na stole.

 SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz