niedziela, 12 lutego 2012

Duszona polędwica w pomidorach i porze

Składniki

0,5 polędwicy
0,5 kg pomidorów
jedna pora
jedna cebula
2-4 ząbki czosnku
papryczka chilli (niekoniecznie)
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz, oregano, cynamon, gałka muszkatałowa, goździki



Przygotowanie

Polędwice kroimy na małe kotleciki i obsamżamy na oliwie i przekładamy do garnka. Na patelni po smażonym mięsie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie przekładamy, wraz z pozostałą oliwą do garnka z polędwicą, dolewamy okołó pół szklanki wody i gostujemy pod przykrywką na małym ogniu.
W czasie gdy polędwica się gotuje kroimy por w pół krążki i dodajemy do mięsa. Następnie kroimy pomidory i również wkładamy do garnka.
Po dodaniu wszystkich składników doprawiamy danie cynamonem (mniej więcej 2-3 szczypty) oraz goździkami (3-4 sztuki).
Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dodajemy resztę przypraw i gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrywki.
Jeśli chcemy dodać do dani chilli to powinniśmy dodać je wraz z pomidorami. Powinno być bardzo drobno pokrojone.
Danie podajemy z chlebem lub ryżem.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz