piątek, 17 lutego 2012

pasta warzywna do chleba

Składniki

                               
20 dag marchwi

15 dag pietruszki

15 dag selera

15 dag pora

10 dag cebuli

5 łyżek oleju

2 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżka musztardy

pół łyżeczki cukru

sól,pieprz,papryka,natka piertruszki



Przygotowanie

Marchew,pietruszkę,seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i jasna część pora drobno pokroić.
Na rozgrzanym oleju krótko podsmażyć warzywa,dodać pieprzu,papryki i soli.
Wlać do podsmażonych warzyw około 3/4 szklanki wrzącej wody,przykryć i dusić do prawie całkowitego odparowania.
Dodać koncentratu pomidorowego oraz mąki ziemniaczanej z dwiema łyżkami zimnej wody,jeszcze zagotować.
Po zestawieniu z ognia paste przyprawić musztardą i cukrem,wystudzić.
Przełożyć warzywa do salaterki,przykryte przechowywać w lodówce.
Pasta jest najsmaczniejsza następnego dnia.
Przed podaniem posypać zieleniną.
                                                          Życzę smacznego !

 Przepis stary,pochodzi z jakiegoś czasopisma.

Moja ulepszona wersja to taka ,że dodaję  do tej pasty ugotowany ryż lub tuńczyka odsączonego z zalewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz