sobota, 18 lutego 2012

rumiane krokiety z mintaja

Składniki

60 dag filetów z mintaja
7 łyżek mąki
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka nasion sezamu
2 jajka
bułka tarta
10ml mleka
olej do smażenia
sól, pieprz
cytryna do dekoracji



Przygotowanie

1. Rybę umyć, zalać wrzątkiem i gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu.
2. Umyć paprykę i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
3. Rybę wyjąć i w miseczce rozdrobnić na kawałki, dodać paprykę, wbić jajko, dosypać 4 łyżki mąki i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, z której uformować małe krokiety.
4. Drugie jajko roztrzepać z resztą mąki i mlekiem. Zanurzać w tym krokiety.
5. Na patelni rozgrzać olej. Krokiety zanurzone w masie jajecznej obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na patelnię. Smażyć na złoto.
6. Krokiety posypać uprażonym sezamem. Podawać np. z brokułami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz