piątek, 24 lutego 2012

spagetti z tuńczykiem

Składniki

makaron spagetti
1 puszka pomidorow badz opcjonalnie 4 duze dojrzale pomidory
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 puszki tunczyka w kawałkach - 1 puszka w oleju, druga w sosie własnym
2 ząbki czosnku
groszek z puszki
starty żółty ser Przyprawy - oregano, przyprawa do spagetti Kamisu, sól, 1 łyżeczka ostrej papryki
dwie łyżki oleju



Przygotowanie

Drobno posiekany czosnek wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili wrzucamy na patelnie pomidory z puszki badz swieże pomidory pokrojone w cwiartki i wygniazdowane. Solimy i dusimy pod przykryciem do momentu az pomidory stana sie na tyle miekkie ze bedzie je mozna rozdusic widelcem. Gotujemy nadal az do powstania jednolitego sosu i odparowania nadmiaru wody.
Do tak przyrządzonego sosu wrzucamy tunczyka (z tego w sosie wlasnym odlewamy wode) i doprawiamy oregano, przyprawą do spagetti i papryką.
Na koniec wrzucamy groszek i jeszcze chwile trzymamy na ogniu.
Po wyłożeniu na talerz makaronu i polaniu sosem posypujemy calosc startym serem.
Gwarantuje że to jest naprawde pyszne !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz