czwartek, 23 lutego 2012

łosoś w pakuneczku

Składniki

4 steki z łososia
łyzka oliwy
4 plasterki cytryny
2-3 ząbki czonku
świeżo zmielony pieprz kolorowy (do kupienia w słoiku razem z młynkiem)
2 szczypty soli
4 kawałki papieru do pieczenia, każdy po 35 cm długości


BUŁECZKI CZOSNKOWE
1 bagietka lub bułka paryska
100 g masła
4-5 ząbków pokrojonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
ewentualnie 2 łyżki pokrojonych świeżych ziół (tymianek, bazylia)
kawałek papieru do pieczenia dwa razy dłuższy niż bułka, którą chcemy w nim piec




Przygotowanie

Przygotowac rynienki z papieru.
Każdy kawałek złożyc na pół.
Dwa brzegi zawinąc w dwucentymetrowej wysokości burty.
Steki umyc, wytrzec, posmarowac oliwą, lekko posolic, posypac pieprzem, ułżyc w papierowych rynienkach.
Włożyc do goracego
(200 stopni) pieca na 20-25 minut.
Ryba ma swobodnie parowac i z wierzchu ładnie zdrązowiec. 

DO ŁOSOSIA WSPANIAŁYM DODATKIEM JEST PIECZYWO CZOSNKOWE
Zmiksowac miękkie masło z czosnkiem, solą i ziołami.
Bagietkę podzielic na pół.
Zrobic w niej głębokie nacięcia (tak jak bysmy chcieli pokroic ja w plastry, ale jednoczesnie zachowac całśc).
W każde nacięcie włożyc trochę masła czosnkowego.
Opakowac w papier, uprzednio złożony na pół.
Z dłuższych zrobic zgrabne burty.
Zrolowac boki, tworząc wokół bułki papierową foremkę.
Włżyc do gorącego piekarnika na 10 minut.
 

RADA
Jeśli włożymy do piekarnika pieczywo czosnkowe po 10 minutach pieczenia ryby, będziemy mogli serwowac je razem.
Iryba, i pieczywo bedą świeże i gorące.

JAK PODAWAC
Podajemy w papierowych pakiecikach, w których piekliśmy potrawy na duzych talerzach albo drewnianych deseczkach.
Do pieczenego łososia i pieczywa czosnkowego znakomite jest zimne jasne piwo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz