piątek, 24 lutego 2012

Kapusta czerwona pasteryzowana

Składniki

Drobno poszatkowana krajanka kapusty (tak jak do kwaszenia)

na 1 kg poszatkowanej kapusty bierzemy:


2 - 4 g nasion kminku lub kopru,
25 g soli,
50 - 100 g cukru,


Zalewa*:


0,2 l wody,
0,10 - 0,15 litra octu winnego,
2 - 5  g czarnego pieprzu,
2 - 5 g ziela angielskiego ,

* składniki na 1 kg kapusty



Przygotowanie

Przygotować krajankę kapusty, zmieszać ją  z przyprawami i pozostawić na 2 - 3 godziny.

Sporządzic zalewę z podanych składników(ilość podana na 1 kg krajanki kapusty)..
podgrzać ją do temp. 60 - 70 stopni, wlac do 1/4 wysokości słojów, wkładać do nich krajankę kapusty, nieco ugniatać, lec nie odlewać zalewy.
Pasteryzować w temp 90 stopni C od 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz