sobota, 18 lutego 2012

kebab w cieście

Składniki

SKŁADNIKI:

NA CIASTO;
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 kostki smalcu
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek czosnku granulowanego ( dla tych którzy lubią ostre)

NA SOS;
- 1 kubek gęstej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

NA SAŁATKĘ ;
- 2 POMIDORY
- 1 PAPRYKA
- 1 OGÓREK ZIELONY
- 2 OGÓRKI KISZONE
- 1 DUZA CEBULA ZÓŁTA
- 1 DUŻA CEBULA CZERWONA
- 1/2 MAŁEJ GŁÓWKI BIAŁEJ KAPUSTY
- SÓL

DODATKI
- 4 pojedyńcze piersi kurze
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 20 dag startego zółtego sera
- olej
- folia aluminiowa






Przygotowanie

CIASTO;
Do miski wsypać mąkę dodać smalec sól i czosnek wszytsko wymieszać dodać gorącą wode.Wyrobić na jednolita masę (tak żeby ciasto odchodziło od ręki).Podzielić na części i wałkować cieniutki placek wielkości patelni.Gotowe placki smażyc na suchej patelni z obu stron aż znikną tłuste miejsca.Odkładać na talerz jeden na drugi ,przykrywajac folią aluminiową aby narały wilgoci.
SOS;
Śmietane wymieszac z sola ,pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majonezem.Odstawić do lodówki.
SAŁATKA;
Pomidory ,paprykę,ogórki pokroić w kostkę wrzucic do miski.Cebule pokroić w piórka dodać do reszty.Kapustę posztkować.Posolic .Wszystko razem wymieszać i odstawic do przegryzienia się.

Piersi kurze pokroic w drobną kosteczkę posypać przyprawą odstawic na 10-15 minut(najlepiej na noc).Usmażyć na oleju.

Placki podgrzać na patelni bądż w mikrofalówce.Uformowac rozek którego koniec owijamy folia aluminiową .Wkładamy do środka łyżkę sałatki ,mięso posypujemy startym serem na to ponownie sałatka do samego brzegu polewamy sosem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO! ! !



P.S.
Przepis bardzo prosty i szybki .A jeszcze bardziej saczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz