środa, 29 lutego 2012

Pieczarki z pomidorami na ciepło

Składniki

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

- 60 dkg pieczarek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka rozmarynu
- 40 dkg dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki wody (50 ml)
- sól i biały pieprz



1 porcja zawiera:
105 kcal/ 30 kJ
białko: 5 g
tłuszcze: 6 g
węglowodany: 6 g



Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, usuwając końce trzonów i miejsca brązowiejące. Pokroić na ćwiartki lub połowy, w zależności od wielkości. Skropić sokiem z cytryny.

Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Listki rozmarynu (bez łodyżek) posiekać ostrym nożem. Z pomidorów wyciąć łykowate gniazda, sparzyć gotującą wodą i obrać ze skórki. Miąższ pomidorów drobno pokroić.

Na patelni podgrzać oliwę. Dodać pieczarki i podsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając. Do grzybów dodać pokrojoną cebulę i czosnek, rozmaryn oraz pomidory. Podsmażyć.

Na koniec dodać wodę. Doprawić pikantnie solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

Potrawa najlepiej smakuje podana z krótko pieczonym mięsem lub rybami śródziemnomorskimi. Jako danie główne wyśmienia jest z kluskami z mąki pszennej.

SMACZNEGO!!! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz