niedziela, 5 lutego 2012

Zupa krem z dyni - szybka

Składniki

70-80 dag dyni (najlepiej mocno pomarańczowa)
3 średnie cebule
2 małe ziemniaki
1 mała marchewka
2 łyżki soku z cytryny
200ml śmietany 30%
kostka rosołowa






Przygotowanie

Dynię obrać ze skóry, wyjąć pestki i pokroić w dużą kostkę, pozostałe warzywa również obrać i pokroić.
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wrzątku, dodać warzywa i gotować około pół godziny, następnie nieco przestudzić.
Przestudzoną zupę zmiksować, dodać sok z cytryny i śmietankę, ponownie zagotować, doprawić do smaku.
Super smakuje z groszkiem ptysiowym.
( Moja 3 letnia córka uwielbia ją z makaronem lub ryżem)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz