niedziela, 16 października 2011

truskawkowe cudeńko patusi

Składniki

przepis na blaszke 20/30cm
BISZKOPT KAKAOWO -MAKOWY
3/4 szklanki mąki4 jajka3/4 szklanki cukru niepełna łyzeczka proszku do pieczenia1.5 łyzki kakao4-5 łyżek suchego makuSKŁADNIKI MASY600ml smietany kremówkicukier waniliowy2 łyzki żelatyny w proszkukilka łyżek wody(4-5)groszki czekoladoweDODATKOWO500 gram truskawek 2 galaretki truskawkowe



Przygotowanie



Białka oddzielić od żóltek.Białka ubić na sztywno ,dodac żółtka i cukier nadal ubijać .następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszac łyżką drewniana .Ciasto podzielic na dwie części do jednej dodac kakao a do drugiej suchy mak.do  blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłozonej papierem do pieczenia wycisac pasy raz z ciasta kakaowego raz z makowego na przemian.Biszkopt piec od 15-25 minut w zależności od tego w czym pieczemy.Ja piekę ciasta w elektrycznym piecyku i super wychodzą biszkopt z 4 jajek piekę 15 minut.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym następnie dodac żelatynę (wcześniej namoczyć ja w kilku łyżkach zimnej wody( 4-5)po czym podgrzac na małym ogniu i ostudzic lekko) i ubijac .do masy smietankowej dodać groszki czekoladowei wymieszac łyzka.Upieczony biszkopt przekroic na dwie części .Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyc połowę masy śmietankowej na nią porozkładac truskawki pokrojone w ćwiartki na truskawki wylać tężejącą galaretke truskawkową wcześniej przyrządzoną(można dac mniej wody niż w przepisie ja daję 450 ml)na galaretke wyłożyc druga część masy smietankowej i przykryc drugim blatem biszkoptowym .Ciasto polac polewą .posypac wiórkami kokosowymi bądz jak ktos woli zostawic troszke masy śmietankowej bez groszków czekoladowych i udekorowac śmietana za pomocą worka cukierniczego ,mozna także udekorowac listkami czekoladowymi tak jak ja widac na zdjęciu..Jezeli ktos nie przepada za truskawkami można je zastapić brzoskwiniami z puszki i zamiast galaretki truskawkowej urzyć brzoskwiniową .Życzę udanego wypieku i smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz