czwartek, 20 października 2011

śmietanowiec

Składniki

Na ciasto:


6 jajek
6 dużych łyżek mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
szczypta soli

Na masę:


2 duże śmietany
1 szklanka cukru
4 łyżki żelatyny (rozpuszczone w gorącej wodzie)
2 galaretki (czerwona i żółta)

Polewa


2 łyżki mleka
2 łyżki masła
3 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru





Przygotowanie

CIASTO jajka rozdzielić z dwóch białek, cukru oraz szczypty soli ubić pianę na sztywno do żółtek dodać 2 łyżki wody do ubitej piany dodać 6 łyżek mąki, proszek do pieczenia i roztrzepane żółtka całość delikatnie wymieszać łyżką tak wyrobione ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą piec w temp.180 stopni 15-20 minut po ostygnięciu ciasto przekroić MASA śmietanę z cukrem ubić mikserem dodać żelatynę i jeszcze chwilę ubijać pozostawić do stężenia na pierwszą połowę ciasta wyłożyć pół śmietany na śmietanie ułożyć galaretki (stężnięte i pokrojone w małą kostkę) na galaretki wylewamy pozostałą śmietanę całość przykryć drugą połową ciasta i lekko przycisnąć żeby wszystko się skleiło Ciasto można po wierzchu polać polewą. Oto moja propozycja przyrządzenia takiej polewy: mleko z masłem rozpuścić w rondelku dodać cukier i kakao całość gotować aż się rozpuści i będzie miało leistą konsystencję

Czasem przyżądzam to ciasto z gęstymi śmietankami kremówkami zamiast zwykłych kwaśnych śmietan. Wtedy nie trzeba już dodawać żelatyny,bądż dodać jej znacznie mniej,bo śmietanki kremówki po zmiksowaniu same sztywnieją,należy wtedy też dodać mniej cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz