wtorek, 25 października 2011

Ministrucle z wiśniami

Składniki

Ciasto:
125 g mąki, sól, 
1 łyżka oleju,
1 żółtko,
20 g roztopionego masła
Nadzienie:
50 g migdatów w płatkach,
70 g masła,
400 g wydrylowanych wiśni,
75 g cukru,
20 g cherry cordial,
szczypta cynamonu,
3 łyżki tartej bułki
poza tym:
papier do pieczenia,
60 g cukru wymieszanego z cynamonem



Przygotowanie

Ciasto:
Z mąki z dodatkiem soli, oleju, żółtka i 75 ml letniej wody zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować roztopionym masłem i odstawić w ciepłe
miejsce na 30 minut.
Nadzienie
Migdały w płatkach podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać do wiśni razem z cukrem, cherry cordial i cynamonem. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję ułożyć na lnianej serwetce i rozwałkować na cienki placek. 20 g masła roztopić. Każdy placek ciasta posmarować masłem, posypać tartą bułką i rozłożyć porcję nadzienia. Placki zwinąć, brzegi zlepić. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Strucle przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 20 g masła roztopić i posmarować każdą struclę. Ciasto piec 15-20 minut, jeszcze ciepłe posmarować pozostałą porcją roztopionego masła. Strucle posypać cukrem wymieszanym z cynamo-
nem i natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz