niedziela, 23 października 2011

Karp z pieczarkami

Składniki

1   karp
30 dag pieczarek
1   śmietana 30 %
mąka
bułka tarta
jajka
olej
sól
pieprz
przyprawa do ryb
cytryna
papryka słodka



Przygotowanie

Karpia sprawić i po umyciu wyfiletować. Filety posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i obtoczyć w mące, rozbitym jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć na gorącym oleju. Rybę przełożyć na talerz. Pieczarki obrać, umyć, pokroic w plasterki i usmażyć na tym samym tłuszczu a następnie wyjąć. Patelnię umyć - włożyć karpia i pieczarki. Polać śmietaną zmieszaną z wodą. Całość oprószyć solą, pieprzem, papryką i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Uwaga: jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz