niedziela, 23 października 2011

Ciasteczka kokosowe z dżemem

Składniki


    

1/2 szklanki miękkiego masła
ok. 3/4 - 1 szklanka cukru
1 jajko
1/4 szklanki zimnej wody
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
kilka kropli aromatu waniliowego
dżem - smak dowolny



Przygotowanie

Zmiksować masło z cukrem. Dodać jajo, wodę i aromat.
Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę i sól.
Dodać wiórki. Wymieszać.
Dodać do masy maślanej. Wymieszać.
Ciasto nakładac łyżką na blachę (lub robić małe kulki).
Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim wgłębienie.
Wgłębienie wypełnić dżemem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-13 minut.

     

Wychodzi ok. 35 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz