czwartek, 6 października 2011

Masa marsmallow

Składniki

450g marsmallows,
1 kg  cukru pudru,
3 łyżki wody



Przygotowanie

Pianki rozpuścić w "kąpieli wodnej" i dodać połowę cukru dobrze wymieszać, poczym
dodać wodę dalej mieszając. Następnie wyłożyć masę na stolnicę /posypaną cukrem pudrem/ i wgnieść pozostały cukier. Początkowo masa będzie lepiś się do rąk, ale później będzie elastyczna jak plastelina. Można dodać farbników, z tymże jeśli będą one w postaci płynnej trzeba będzie podsypać cukru pudru przy wyrabianiu.
Można również kupić pianki kolorowe -
wtedy masa będzie miała barwę tychże pianek. W trakcie "produkcji" ozdób i później  przechowywać / w lodówce/ w woreczku, gdyż zbyt szybko schnie.

Można z tej masy robić ozdoby zarówno na torty jak i inne ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz