niedziela, 9 października 2011

Poduszkowiec

Składniki

Ciasto:

250 g margaryny
200 g cukier
4 jajka
340 g maki
3 pelne lyzeczki proszku do pieczenia

300 g mrozonych lub swiezych owocow lesnych
1 tabliczka czekolady

polewa czekoladowa



                           



Przygotowanie

1. Owoce odmrozic w temperaturze pokojowej. Czekolade polamac na kostki i rozpuscic ja w kapieli wodnej i ostudzic.

2. Margaryne utrzec, dodawac do niej powoli cukier. Ucierac tak dlugo, az masa bedzie gladka. Nastepnie dawac po kolei jajka, rozpuszczona czekolade a na koncu make i proszek do pieczenia.

3. 2/3 ciasta wylac na natluszczona blaszke ( ja uzywam 30/40). Przy pomocy lyzki robic w ciescie glebokie linie (az do dna blaszki) w odstepach 5 cm-owych, az powstanie kratownica.

4. Owoce zmiksowac i wymieszac je z reszta ciasta. Przy pomocy "szprycowki" (ja tak nazywam ten przedmiot, sluzy on do wyciskania kremow itp.) z koncowka szeroka na ok. 1 cm wypelniac linie mieszanka ciasta i owocow.

5. Ciasto wstawic do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec ok. 30 minut.

6. Na ostudzonym ciescie porobic szlaczki z polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz