sobota, 8 października 2011

Ryba z sosem słodko - kwaśnym wg Magdy

Składniki

- 0.5 kg rybnych fietów
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka soku ananasowego
- 6 łyżek cukru
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- sos tabasco
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 papryka czerwona
- 1l oleju



Przygotowanie

Ryby włożyć do miski i obtoczyć w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Mąkę pszenną wymieszać z 3 łyżkami oleju, proszkiem do pieczenia i 0.5 łyżeczki soli. Powoli, stale mieszając dolać wodę, ucierać, aż powstanie gładie ciasto. Polać nim rybę i dokładnie wymieszać.
Przygotować sos: pozostałą mąkę kukurydzianą utrzeć z sokiem ananasowym, cukrem, octem, kilkoma kroplami tabasco i szczyptą soli. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć paprykę, dodać imbir. Dodać mąkę rozprowadzoną w soku, zagotować, aż sos zgęstnieje.
W woku lub rondlu rozgrzać olej, usmażyć ryby. Gotowe filety polać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz