czwartek, 6 października 2011

rolada z bita smietana i brzoskwinia

Składniki

4 jajka,4 lyzki cukru,4lyzki maki,1lyzka cukru waniliowego,1/2lyzeczki proszku do pieczenia,1-2 lyzki margaryny do wysmarowania blachy, 1 puszka brzoskwiń,2 szkl.smietany36%,3lyzki cukru,1i1/2 lyzeczki zelatyny,1/2cytryny,1lyzka cukru pudru, 1 lyzka startej czekolady



Przygotowanie

jajka oddzielic bialka od zoltkow,bialka ubic na sztywna piane, stopniowo wsypujac cukier i cukier waniliowy. nastepnie dodawac na przemian żoltka i make z proszkiem do pieczenia ,delikatnie mieszajac.ciasto wlac do plaskiej blachy wysmarowanej margaryna. wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 20 min.cieple ciasto przelozyc na sciereczke posypana lyzka cukru zrolowac wraz z sciereczka pozostawic do wystygniecia.zelatyne namoczyc w 2 lyzkach zimnej wody a nastepnie rozpuscic na parze. schlodzona w lodowce smietane ubic na sztywna piane z 2 lyzkami cukru , cukrem waniliowym i sokiemz 1/2 cytryny.pod koniec ubijania stopniowo wlewac zelatyne.bita smietane odstawic dolodowki na 30 min.brzoskwinie osaczyc  i pokroic na kosteczke drobna.rozwiń ciasto rozsmaruj na nim bita smietane i i uloz brzoskwinie (czesc smietany i troche brzoskin odloz.ponownie zwin ciasto posmaruj kremem i udekoruj brzoskwinia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz